Zet de aarde in de bloemetjes.

22 april is het zover: dan vieren we, samen met meer dan een miljard mensen, de Dag van de Aarde!

Afval ruimen, bomen planten, recycleren, zuinig omspringen met de natuurlijke bronnen… Het maakt van onze wereld een gelukkigere én gezondere plek om te leven.

Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het met onze planeet is gesteld. Schiet ook jouw klas in actie?

Word een planeetheld

Geen woorden, maar daden! Daag je klas of je school uit om onze zeven challenges
tot een goed einde te brengen. De grote winnaar is… onze Aarde!

 • Welke klas ruimt het meeste afval op?

  Verzamel een week lang al het (zwerf)afval dat je vindt in de klas, op de speelplaats of rond de school. Hou het afval bij in een emmer en kijk op het einde van de week welke klas het meest afval heeft verzameld.

 • Minder verbruik in onze klas! Da’s pas slim!

  Laat elke leerling op een blad turven, telkens wanneer ze de kraan niet hebben laten lopen, de lichten hebben uitgedaan als ze niet nodig waren, de stekkers uit het stopcontact haalden… Moedig hen aan om ook thuis deze gewoontes voort te zetten!

 • Check de green bucket list en vink hem helemaal af!

  Hey, ga eens even terug naar onze homepage en download de Green Bucket List. Het is aan jullie om deze helemaal af te vinken. Wie van de klas slaagt hier als eerste in?

 • Tijd om te ‘ploggen’!

  Jawel, je leest het goed: ploggen helpt de planeet. Het is de combinatie van joggen en plocka (Zweeds voor ‘verzamelen’). Ga dus met je klas een rondje lopen of wandelen en ruim onderweg wat rommel op. Waarom niet op weg naar de zwemles of naar het theater?

 • Ga te voet of neem de fiets

  We weten allemaal dat het – zowel voor ons als voor onze planeet – gezonder is om de auto wat vaker aan de kant te laten staan. Maar doen we het ook echt? Vanaf nu wél! Daag je klas uit om zoveel mogelijk te voet of met de fiets ergens naartoe te gaan. En wat dacht je van de volgende klasuitstap? Lukt het jullie om ook daar een gezonde uitstap van te maken, zonder vervuilende stoffen in de lucht?

Lestips

Geen inspiratie om Earth Day in de klas onder de aandacht te brengen?

We helpen je graag op weg.

 • 1

  MAAK EEN POSTER

  Maak een poster om te tonen dat jullie Earth Day vieren, of ontwerp een poster met leuke tips om zorg te dragen voor de natuur. Laat de kinderen hun creativiteit maar borrelen!

 • 2

  VERZIN EEN SLOGAN

  Hoe overtuig je anderen om ook mee te doen aan Earth Day (en liever om elke dag mee zorg te dragen voor de planeet)? Eenvoudig: verzin een goede slogan en hang hem aan het raam of op de speelplaats.

 • 3

  MAAK EEN KLASCONTRACT

  Op welke manier(en) gaat jouw klas de planeet een handje helpen? Schrijf het op, maak er een mooi blad van en laat alle kinderen het contract ondertekenen. Elk kind kan ook voor thuis een contract opstellen: wat vinden zij belangrijk om aandacht voor te hebben?

 • 4

  HET PLANEETHELDENBOEK

  Werk in groepjes en laat leerlingen een verhaal verzinnen over Earth Day, wat er gebeurt als we niets ondernemen, het plastic dat we zomaar op de grond gooien… Je kan er een verhaal of een strip van laten maken. Wedden dat je heel wat grappige, gekke, serieuze, spannende verhalen te lezen zal krijgen? Verzamel ze allemaal in een Planeetheldenboek.