Breek uit je klas

Earth Day ambassadeur Mentissa gaat op pad met natuur experte Binta. Ontdek in deze video samen met je klas alles over de egel, de bij en de vos, wat ze voor onze natuur betekenen en hoe we hen kunnen beschermen.

Breng je klas in de wereld!

Als leerkracht probeer je vaak de hele wereld binnen je klaslokaal te brengen, zodat de kinderen zoveel mogelijk kunnen ontdekken. Maar is het soms niet leuker om het andersom te doen? Ga samen met je klas op ontdekking. Trek eropuit en observeer. Ervaar en doe, want zo leert elk kind het meest.

Waarom zou je buiten leren?

Buiten leren heeft een positief effect op kinderen. We zetten vijf voordelen voor je op een rijtje:

 • RESPECT VOOR DE NATUUR

  Wie veel tijd doorbrengt in de natuur, voelt zich meteen ook meer betrokken bij alles wat met de natuur en onze planeet te maken heeft. Kinderen en jongeren die buiten leren, dragen beter zorg voor de natuur.

 • NIEUWE ERVARINGEN OPDOEN

  Groeien wortelen écht onder de grond? Wanneer is die bananenschil vergaan? Klopt het dat spruitjes niet aan de bomen groeien? Wie buiten leert, leert hoe de wereld in elkaar zit.

 • MEER RUIMTE VOOR CREATIVITEIT

  Buiten leren zorgt voor meer tijd en ruimte om zelf spelletjes te verzinnen. Fantasie en creativiteit zijn belangrijk in de ontwikkeling van het probleemoplossend denken.

 • MEER ZELFVERTROUWEN

  Kinderen die ín de klas (cognitief) minder sterk presteren, bloeien buiten de klas vaak helemaal open. Tijdens het buiten leren komen ze meer aan het woord om dingen uit te leggen. Op die manier groeit hun zelfvertrouwen, wat ook weer het welbevinden binnen de klasgroep bevordert.

 • DÉ MANIER OM ENERGIE KWIJT TE RAKEN

  Buiten moeten kinderen minder stilzitten en kunnen ze meer gebruik maken van de open ruimte. Het zorgt voor meer fysieke activiteit en een grotere fitheid. Zo raken ze hun energie beter kwijt. En wie meer beweegt, presteert beter!

Ook zin gekregen om naar buiten te gaan met je klas?